DEPREM BİZİ YİNE SINIFTA BIRAKTI Armanç Gültekin Yazdı

 

Doğa olayları,salgınlar felaketler ard arda sıralanırken kimsenin beklemediği bir anda doğa insanoğlunun uyguladıklarının hesabını sordu.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde Saat 04:17’de meydana gelen depremin şiddeti önce 7.4 olarak açıklanırken AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada 7.7 olarak revize edildiği kamuoyuyla paylaşıldı.

DOĞA İNSANI SINIYOR MU YOKSA DOĞA İNSANDAN İNTİKAMINI MI ALIYOR

İnsanoğlu doğanın misafiridir ve ona uygun davranmalıdır. Bir çok yer bilimcisi yıllardan beri televizyon programlarında Kahramanmaraş ve çevresinde ki illere dikkat çekerken ihmalkarlık yine insanoğlunun en büyük sınavlarından birisi durumuna geldi. Doğanın insana sunduğu eşsiz güzellikleri müteahhitler iş adamları kamu kurum kuruluşlarında görev alan yetkililer doğaya ihanet ederek geri gönderiyor. Doğa insanoğlunu kucakladıkça insanoğlu doğayı kendi emelleri doğrultusunda hor kullanıp yıpratıyor. Beton yığınları, sanayii atıkları, santraller, konut alanları, yaşam projelerinin beton yığınlarına dönüştürülmesi doğaya insanoğlunun belki de en büyük ihanetidir. 

Pazarcık’ın üstünde neden bu kadar duruldu?

Prof.DR. Naci Görür 2020 senesinin ocak ayınında 6.8 büyüklüğünde meydana gelen merkez üssü Elazığ ilinin sivrice ilçesi olan ve yaklaşık 22 saniye süren depremin hemen ardından katıldığı bir televizyon programda şu sözleri söylemişti: 

‘’Doğu Anadolu Fay Hattı’nın uyumakta olan;uzun dönemdir aktif olmayan ve büyük boyutta deprem üretmeyen Doğu Anadolu Fay hattının uyanışı olarak yorumlamıştı.Fay hattı tarihi boyunca büyük depremler var. Kahramanmaraş’ın Türkoğlu yöresi en son depremin tarihi resmi kayıtlara göre 1513 tarihinde gerçekleştiğini söyleyen Görür: Depremin üzerinden uzunca bir süre geçmiş orada da büyük bir deprem olabilir’’ diyerek aslında o bölgede ki yetkililer üzerinden hepimizi uyarmışta biz farketmemişiz. 

Deprem esnasında yapılması gerekenler 

1-Soğukkanlı olunmalı

2- Panik yapılmamalı

3-Cam pencere dışarıya bakan dolap ve kapılardan kesinlikle uzak durulmalı

4-Sarsıntı anında yataktaysanız orada kalınmalı. Üzerinize düşecek ağır bir eşya yoksa etrafınız da başınızı yastıkla koruyun.

5-Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı bitmeden kesinlikle bulunduğunuz yeri terk etmeye çalışmayın ya da merdivenlere doğru yönelmeyin.

6-Asansör balkon ve pencerelere yönelmeyin. 

HAFTADA 1 SAAT’DEN KİMSEYE ZARAR GELMEZ

Yaşadığımız coğrafya özelinde düşünecek olursak Türkiye maalesef deprem bölgesinde yer alıyor. İçimizin parçalandığı şu günlerde herkesin elini taşın atlına bıraktığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Afad ve Kızılay ekipleri gönüllü olarak deprem bölgesinde görev alan insanların yanı sıra orada bulunan herkes dişiyle tırnağıyla zamana karşı ciddi bir mücadele içerisinde. Türkiye’de eğitim gören öğrencilere İlk ve orta okul düzeyinden başlayarak kademeli olarak gerek deprem ensasında gerekse deprem ve ilk yardımlarının nasıl olması gerektiğine dair derslerin verilmesi mutlak suretle olması nacizane fikrimdir. Konuyla alakalı olarak verilecek derslerin bugün olmasa da yarın bir gün insanların en azından kendi çekirdek ailelerin de olası bir felaket karşısında nasıl hareket edilmesi gerektiği yönünde yönlendirici olacağı muhtemeldir.Derslerin sonunda eğitimi alan kişiye verilecek sertifalar doğrultusunda AFAD oluşabilecek olağanüstü hallere karşı tedbirli bir hale gelecektir. Kişinin hem kendisine karşı sorumluluğu artacağı gibi ailesine ve çevresinde ki insanlara karşı duyarlılığını pekiştirecektir.

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Hakkari Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği