BAYAN ÇARIK USTASI MARAŞ YEMENİSİ DİKİYOR
Kahramanmaraş’ta dördüncü kuşan yemeni ve çarık ustası Çiğdem Kopar, depremden sonra üretime başladı
Kahramanmaraş'ta çarık ve yemeni ustası olan Çiğdem Kopar, dede ve baba mesleğini 30 yıldır sürdürüyor. Osmanlı'dan bu yana gelen çarık modellerini el yapımı ve doğal deri kullanarak üreten Kopar, yaz aylarında terletmeyen ve çorapsız giyilebilen çarıklarını 700-900 TL arasında satıyor.
Çarık ve yemeni ustası kadın, dede ve baba mesleğini 30 yıldır sürdürüyor
Kahramanmaraş'ta tarihi Kapalıçarşı'da çarık imalatçısı olan 45 yaşındaki 2 çocuk annesi Çiğdem Kopar, Kahramanmaraş'ın tescilli ürünü olan çarık ve yemeni mesleğini yıllardır devam ettiriyor.
Dördüncü kuşan Maraş yemeni ve çarık ustası Kopar, mesleği babasının akşamları eve getirdiği işlerden öğrendi. Babasını akşamları iş yoğunluğundan eve getirdiği işlerin nakış ve minyatürlerini annesiyle yaparak öğrenen Kopar, 30 yıldır çarık üretiminde hem aileye hem de şehir ekonomisine katkı sağlıyor.
İşlenilen ürünler yazlık ve kışlık olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yazın serin tutan, ayakta terleme ve koku yapmayan, hakiki deriden yapılan yemeni ve çarıkları Kahramanmaraş ve çevre illerde pazarlayan Kopar, mesleği yaşatmak ve gelecek kuşaklara da aktarmak için cüzi karla satışa sunuyor. Mesleğin ölmemesi için 3 yıl kurs da açarak öğrenci yetiştiren çarık ustası Çiğdem Kopar, bu sanatın devam ettirilmesini gerektiğini ifade etti.
Benzer Haberler
EĞLENCESİZ DÜĞÜN ! Hakan TAŞ YAZDI
Hakkari'de birçok mahalleye yeniden su verildi
Hakkari'nin Akmayan Suları İçin Son Umut Metin KESKİN Yazdı
HAKKARİLİ İŞADAMI KALBİNE YENİLDİ! Hakan TAŞ YAZDI
Hafta Sonu Nehri’ye Konforlu Ulaşım Başlıyor! Şemdinli Belediyesi’nden vatandaşlara ulaşım kolaylığı
Hakkari’de bulanık suya müdahale
HAKKARİ’DE YAS VAR! Hakan TAŞ YAZDI
Hakkari’de Köy Yollarına Konforlu Dokunuş